Eenvoudige functionaliteiten
Nouja, ‘eenvoudig’… Sommige website functionaliteiten lijken voor de onervaren programmeur misschien vanzelfsprekend. We zijn tegenwoordig dan ook van die prachtige, multifunctionele websites gewend. Maar achter bepaalde functionaliteiten die wij nu als ‘basaal’ beschouwen, schuilt vaak wel een WordPress plugin waar een ervaren WordPress programmeur hard aan heeft gewerkt. Veel functionaliteiten rusten namelijk op een plugin. Voorbeelden van basisfunctionaliteiten die via een plugin werken zijn:
Het is natuurlijk op zich wel handig als je je webpagina gemakkelijk kan editen. Ook hiervoor heeft WordPress een plugin, namelijk de ‘Klassieke Editor’. Met deze editor plugin kun je zelf bepalen welke ‘soort’ editor je graag werkt. Met deze editor kun je gemakkelijk het uiterlijk van je content aanpassen zonder dat je kennis van programmeren nodig hebt.
Met de plugin ‘Contact Form 7‘ kun je ervoor zorgen dat er een direct contact ontstaat tussen jou en de gebruiker. Deze plugin laat je namelijk contactformulieren in je website maken. Zo kunnen je bezoekers bijvoorbeeld vragen om meer informatie over een bepaalde pagina of verder informeren naar de diensten of producten die je aanbiedt.
Omdat direct contact voor veel bedrijven een conversiepunt is, is deze plugin enorm belangrijk bij het opzetten voor je website. Het is dan ook niet voor niets dat ‘Contact Form 7’ de meest gebruikte WordPress plugin is. Er zijn ook andere veelgebruikte contactformulieren, zoals ‘WPforms’ en onze persoonlijke favoriet: ‘Gravity Forms‘.
- Pagina’s en berichten kopiëren
Wanneer je een prachtige webpagina hebt opgezet in je WordPress editor, is het wel zo makkelijk als je die pagina vaker kan gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je als bedrijf verschillende diensten aanbiedt, die je allemaal in een pagina met de zelfde stijl wilt communiceren.
Daarvoor biedt WordPress een plugin waarmee je met één klik op de knop een pagina of bericht kunt dupliceren. Alles qua bewerking wordt makkelijker met deze plugin: Visual composer. Hij komt dan als kopie in je lijst met pagina’s (of berichten) te hangen. Daar vanuit kun je hem naar verlangen aanpassen. Misschien hoef je alleen maar de tekst aan te passen, of misschien wil je de gehele pagina aanpassen. In ieder geval kun je nu verder werken vanuit de basis van je gekopieerde pagina. Bovendien hoeven medewerkers die bijvoorbeeld content voor je WordPress website leveren, niet zelf aan het programmeren te slaan. Met dat ene knopje bespaart deze plugin je dus behoorlijk veel tijd!
Je zou maar een geweldige webpagina in elkaar hebben gezet en hem vervolgens, omdat je op de verkeerde knop drukt, kwijtraken. Onze nekharen gaan al overeind staan van het idee. Gelukkig biedt WordPress verschillende plugins waarmee je gemakkelijk (of zelfs automatisch) back-ups kunt maken van je content, zoals bijvoorbeeld ‘Updraft Plus‘. Vergeet niet dat een veilige website en een effectieve backup begint bij passende hosting!
Het klinkt misschien als een lastig klusje om voor al deze functionaliteiten een plugin te moeten installeren, maar hier is juist goed over nagedacht door WordPress. Het is nu namelijk zo dat je, als het goed is, echt alleen gebruikt wat je nodig hebt. Daardoor hoef je niet in te leveren op de snelheid van je website met functies die je helemaal niet van plan bent te gebruiken.