Product Management
Woocommerce
Een van de belangrijkste functionaliteiten binnen een webshop is het beheren van je producten. Met Woocommerce heb je een tool in handen die zeer gebruiksvriendelijk is en waar je binnen no-time je eerste producten online kan hebben, zeker als je al gewend bent aan de WordPress interface. Het opzetten van producten on Woocommerce is verrassend makkelijk en je kunt zowel digitale als fysieke producten verkopen.
Middels Woocommerce extensies kun je de productmogelijkheden verder uitbreiden door bijv. variaties, voegen, mix & match, wachtlijsten of gepersonaliseerde opties, toe te voegen.
Magento
Magento’s platform is alleen voor e-commerce doeleinden bedoeld, dit merk je dan ook aan de verschillende functionaliteiten die standaard al beschikbaar zijn in Magento en in WordPress alleen middels extensies. Magento heeft o.a. gegroepeerde producten, wensenlijsten, product personalisatie en product reviews standaard al in het pakket zitten, waar Woocommerce dit niet heeft.
Doordat Magento meer mogelijkheden heeft is het natuurlijk wel wat moeilijker om het platform onder de knie te krijgen, maar wil je snel hard groeien met je bedrijf dan heeft Magento alles is huis om je ook in de toekomst zekerheid te bieden.
Dus heb je geen fancy mogelijkheden nodig bij je producten dan is Woocommerce mogelijk de beste keus. Je bent binnen no-time aan de slag wat voor kleine bedrijven natuurlijk wenselijk is. Heb je later toch nog extra functionaliteiten nodig, dan is dit later alsnog te doen met extensies.
Gezien de gebruiksvriendelijkheid is in dit geval Woocommerce de winnaar.
Kosten voor een webshop
Mocht je denken dat je met gratis oplossingen de nieuwe bol.com kunt worden, dan moet ik je teleurstellen dit gaat niet gebeuren. Ondanks dat je echt wel gratis van start kunt gaan met een webshop zullen er altijd kosten bij komen kijken en vaak zijn deze niet gering.
Als eerste zul je kosten moeten maken voor het hosten van je webshop. Daarnaast zul je indien je meer functionaliteiten nodig hebt al snel betaalde extensies aan moeten schaffen. Bij Magento kan het zelfs zo zijn dat een bepaalde extensie alleen te verkrijgen is voor de Enterprise versie.
Overall gezien zal Woocommerce hoogstwaarschijnlijk goedkoper blijven. Er is geen Enterprise versie nodig, er zijn meer developers voor Woocommerce en daarnaast is WordPress hosting over het algemeen ook goedkoper te krijgen.
Woocommerce VS Magento: Wie is de Winnaar?
Beide platformen zijn geweldig, Woocommerce voor de startende ondernemer met niet al te veel eisen kan binnen no time een webshop opgezet hebben, Magento is sowieso de beste optie voor al bestaande bedrijven die snel willen opschalen.
Voor beginners adviseren wij Woocommerce door z’n gebruiksvriendelijkheid en lage kosten is het een perfecte keuze voor kleinere ondernemingen om snel te starten. Maar voor grote webshops is Woocommerce minder geschikt.
Maar de echte winnaar is Magento. Magento heeft een grotere leercurve dan Woocommerce, maar packs a bigger punch dan Woocommerce. Er zijn minder plugins voor nodig om gecompliceerde producten op te zetten. Magento is voor grote complexe webshops met veel producten uitermate geschikt.